Crypto & Blockchain.

Crypto & Blockchain.

Τα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκαν στο προσκήνιο το 2009, με την πρώτη έκδοση του κώδικα του bitcoin. Το bitcoin είναι μακράν το πιο διαδεδομένο, το πιο γνωστό και το πιο εμπορικό ψηφιακό κρυπτονόμισμα. Πλαισιώνεται πλέον από πλήθος άλλα, μικρότερης εμβέλειας και απήχησης, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούν στοιχεία της αρχιτεκτονικής του Bitcoin, ενώ άλλα διαφέρουν διακριτά και στα κρυπτογραφικά και στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους. Σχεδόν όλα όμως έχουν ένα κοινό θεμελιώδες τεχνολογικό υπόβαθρο, που έγινε γνωστό ως Blockchain. Εφεξής Αλυσίδα.

Στο στοιχειώδες επίπεδο, το Blockchain είναι μια κατανεμημένη και αποκεντρωμένη Βάση Δεδομένων (ένα ηλεκτρονικό κατάστιχο εγγραφών λογιστικών ή άλλων εγγραφών συναλλαγών) στην οποία κάθε μέλος/χρήστης του δικτύου διατηρεί ένα πλήρες, επικυρωμένο, επαληθευμένο και συγχρονισμένο αντίγραφο όλων των προηγούμενων συναλλαγών έως την συναλλαγή του γενεσιουργού block. 

Η αρχιτεκτονική αυτή συνδυάζει εξαιρετικά εξελιγμένη, ασφαλή  κρυπτογράφηση, ένα σύνθετο πολύπλοκο σύστημα κινήτρου-αμοιβής και ένα κατανεμημένο και συναινετικό μεταξύ των χρηστών μοντέλο, που διασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων με παντελή απουσία διαμεσολαβητικής κεντρικής αρχής. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα πραγματικά αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών. Αυτά είναι:

1. Είναι αμετάβλητο, δηλαδή η παραποίηση/πλαστογράφηση ή η επεξεργασία/αλλαγή του είναι αδύνατη.

2. Είναι ελεύθερο «πιστοποιητικών εμπιστοσύνης / αξιοπιστίας» δηλαδή διασφαλίζει απόλυτη αξιοπιστία στο σύστημα την ίδια στιγμή που δεν απαιτεί απολύτως καμία εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια και την εντιμότητα των συμμετεχόντων.

3. Είναι απρόσβλητο από προληπτική παρέμβαση και λογοκρισία, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες αφού έχει υλοποιηθεί η συναλλαγή, αλλά εάν δύο χρήστες θελήσουν να εμπλακούν σε συναλλαγή, αυτό είναι αδύνατον να εμποδιστεί ή να αποτραπεί.

4. Έχει σχεδόν μηδενικούς χρόνους διεκπεραίωσης της συναλλαγής: η στιγμιαία τελική και επικυρωμένη επαληθευμένη εξόφληση της συναλλαγής αυξάνει δραστικά την ρευστότητα και την ταχύτητα διακίνησης των κεφαλαίων.

Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι η τεχνολογία Αλυσίδας θα έχει ευρύτατη και πέραν κάθε φαντασίας επιρροή σε μεγάλο εύρος βιομηχανικών κλάδων, εκτεινόμενη πολύ πέραν του χρήματος, του νομίσματος και της οικονομίας. Αυτές οι συνέπειες προοιωνίζονται πως θα προκαλέσει απορρύθμιση και εκ θεμελίων κλονισμό του υπάρχοντος συναλλακτικού και οικονομικού συστήματος.