Το επόμενο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Το επόμενο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Υπολογίζεται πως η μέση διάρκεια ζωής για ένα αποθεματικό νόμισμα
είναι 100 χρόνια. Το δολλάριο π.χ. έγινε επίσημα το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα το 1944 (εδώ και 77 χρόνια, βάσει της συνθήκης Μπρέττον Γούντς).  CRYPTO GLOBEpng
Ένας ιστορικός θα έλεγε πως το δολλάριο διανύει πλέον την ύστερη φάση του, πως κινείται στη ζώνη του λυκόφωτος και πως η πορεία προς την δύση του είναι προδιαγεγραμμένη, εξ αιτίας της εξοργιστικής και εξωφρενικής εκθετικής ρευστότητας που παρέχουν οι ανοιχτές κάνουλες της FED, εξ αιτίας του πληθωρισμού που προκαλεί αυτή η ρευστότητα και εξ αιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή.
Με άλλα λόγια, αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ δεν είναι άλλο βιώσιμος.
Ίσως δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε στην ιστορία ένας τόσο αλλοπρόσαλλος συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, εντελώς αναντίστοιχος προς τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες.
Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι βεβαίως μόνη της σ' αυτό. Όλες ανεξαιρέτως οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποδυθεί σε ένα ράλι ποια θα υποτιμήσει το ταχύτερο και το περισσότερο το νόμισμα της χώρας της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Υπάρχουν οικονομολόγοι στις ΗΠΑ που μελετώντας την ιστορία της μακροοικονομίας είναι πεπεισμένοι πως το δολλάριο θα απωλέσει το χαρακτηριστικό του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος εντός 15ετίας.
Αν όμως το δολλάριο έχει πιά περιορισμένο χρόνο ζωής ως ήδη παλαιωμένο και εξ αιτίας της δημοσιονομικής ανευθυνότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που ρίχνει συνεχώς χρήμα σε μια μαύρη τρύπα, ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο;
Τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολλάριο; Κάποιο άλλο παραστατικό χρήμα;
Και που;
Σε έναν κόσμο όπου πλέον η εμπιστοσύνη στις κεντρικές αρχές ελέγχου της κυκλοφορίας του χρήματος έχει μηδενισθεί;
Γιατί να εμπιστευθείς τον οποιονδήποτε κεντρικό διαμεσολαβητή όταν μπορείς διομότιμα να επαληθεύσεις την συναλλαγή σου, όταν μπορείς να ανταλλάξεις αξίες αποκεντρωμένα, άμεσα επαληθεύσιμα, απρόσβλητα από νόθευση, πλαστογραφία και παραχάραξη, με ικανές υποδιαιρέσεις, μέσω μιας αδιάσπαστης αλυσίδας αδιαμεσολάβητων συναλλαγών που ταχύτατα ενσωματώνεται στο διευρυνόμενο αμάλγαμα της ψηφιακής παγκόσμιας οικονομίας;
Θα αντέτεινε κάποιος πως ο χρυσός διατηρεί σταθερά την αξία του ως αποθεματικό στοιχείο αφού όλες οι κεντρικές τράπεζες φροντίζουν να έχουν και να αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό. Κάποιος άλλος θα αντιτείνει πως ο χρυσός ήταν για τις εποχές του Φαρ Ουέστ. Αλλά ο χρυσός είναι δυσκίνητος, δεν υποδιαιρείται, δύσκολα τεμαχίζεται ή κατακερματίζεται.
Το Bitcoin όμως δεν γνωρίζει αυτούς τους περιορισμούς και η αποδοχή που έχει από όλους τους τομείς της οικονομίας είναι κατακλυσμιαία.
Σήμερα ο χρυσός είναι το παρελθόν, το Bitcoin το μέλλον.
Επιχειρήσεις λιανικής, θεσμοί, κυβερνήσεις, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά κρατικά ταμεία, κοινοπραξίες επενδύσεων ακινήτων και γης, τράπεζες και επενδυτές, όλοι συσσωρεύουν bitcoin, σε μια ποικιλλότητα συσσώρευσης που δίνει λαβές σε ευφάνταστες θεωρίες παιγνίων, καθώς η συσσώρευση λαμβάνει χώρα ταχύτερα από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.
Το Σαλβαδόρ, για παράδειγμα, έγινε η πρώτη κυβέρνηση που το νομιμοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2021.
Τι συμβαίνει τώρα στο Σαλβαδόρ;
Υπάρχουν περισσότεροι κάτοικοι με πορτοφόλια Bitcoin από ότι παραδοσιακοί τραπεζικοί λογαριασμοί. Τον Οκτώβριο του 2021 οι εξαγωγές του Σαλβαδόρ αυξήθηκαν κατά 34% και το ΑΕΠ της μικροσκοπικής, πολύπαθης χώρας έκλεισε με αύξηση 10% έναντι του προηγούμενου χρόνου. Αυτό σημαίνει πως η χώρα αυτή είναι πλέον μία από τις ταχύτερα αναπτυσσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής Αμερικής. Το Σαλβαδόρ συνεχίζει με ταχύ ρυθμό την απόκτηση bitcoin. Σήμερα κατέχει περίπου 1.220 μονάδες κρυπτονομίσματος.
Το Λάος, άλλο παράδειγμα. Η κυβέρνηση του Λάος εξορύσσει επίσημα bitcon. Αναμένουν κέρδη 190 εκ. δολλαρίων από την εξόρυξη το 2022. Χώρες όπως ο Παναμάς, η Ζιμπάμπουε και η Ουκρανία έχουν υιοθετήσει το bitcoin και προχωρούν σε ταχείες διαδικασίες προσαρμογής της νομοθεσίας για να είναι οι συναλλαγές, οι εξορύξεις και τα κρυπτονομίσματα απολύτως νόμιμα. Η Σιγκαπούρη έχει στόχο να γίνει κόμβος Bitcoin.
Για κάθε χώρα, όπως π.χ. η Κίνα, η οποία έκλεισε δυνατά τις πόρτες της στο Bitcoin, υπάρχουν δύο πρόθυμες να το αγκαλιάσουν.
Το Bitcoin δεν μπορεί να απαγορευθεί.
Μια χώρα μπορεί απλώς να το αγνοήσει, αλλά αυτό δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το έδαφος της, διοτι απλά δεν έχει έδαφος. Είναι η τράπεζα στο κυβερνοδιάστημα.
Αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις διάκεινται εχθρικά κατά του Bitcoin, οι πολίτες το αποδέχονται και το υιοθετούν, χωρίς να ρωτήσουν. Η Νιγηρία και η Τουρκία ειναι δύο παραδείγματα.
Οι εταιρείες συσσωρεύουν επίσης bitcoin. Αυτές σε ρυθμό πολυβόλου.
Τον Ιούνιο του 2021 34 εισηγμένες εταιρείες διακρατούσαν συνολικά πάνω από 213.000 bitcoin. H Tesla και η MicroStrategy οι γνωστότερες. Η πλειονότητα των εταιρειών που έχουν υιοθετήσει το bitcoin το έκαναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Για την BigTech ούτε λόγος να γίνεται φυσικά... Η Google θα επιτρέπει πληρωμές σε Bitcoin. Το Twitter συνδέθηκε με το Δίκτυο Lightning.
To Bitcoin διαθέτει όλα τα εφόδια, πληροί όλα τα κριτήρια, παρέχει όλα τα εχέγγυα για να είναι το γνήσιο, το "μητρικό" νόμισμα του διαδικτύου.
Μία από τις μεγαλύτερες κοινοπραξίες επενδύσεων γης και ακινήτων στις ΗΠΑ, η SL Green Realty Corp. (NYC Office REIT), επένδυσε σε εταιρεία που εκδίδει ομόλογα και μετοχές Bitcoin το ποσόν των 10 εκατομμυρίων δολλαρίων.
Οι τράπεζες στην αρχή προσποιήθηκαν πως δεν υπάρχει, στη συνέχεια το αγνόησαν και μετά το πολέμησαν για χρόνια.
Σήμερα το αγκαλιάζουν θερμά.
Τα κέρδη των τραπεζών προέρχονται από τον δανεισμό. Η Τράπεζα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας σε μια έξυπνη κίνηση έδωσε τη δυνατότητα σε 6 εκατομμύρια πελάτες της να αγοράσουν bitcoin.
Οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν. Είτε θα υιοθετήσουν το bitcoin είτε θα αυτοκαταργηθούν.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες αρχίζουν να αποκτούν πρόσβαση στο bitcoin. Το Ταμείο Υγείας και Συντάξεων των Πυροσβεστών του Χιούστον αγόρασε 25 εκατομμύρια δολλάρια σε bitcoin και ether τον περασμένο Οκτώβριο. Το αμοιβαίο κεφάλαιο MassMutual αγόρασε 100 εκατομμύρια δολλάρια σε bitcoin τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο λόγος απλός. Τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία προσβλέπουν στο bitcoin γιατί θελουν να διατηρήσουν την ρευστότητά τους και με αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού πλέον οι αποταμιεύσεις σε παραστατικό χρήμα εξανεμίζονται γοργά. Τα ταμεία αυτά είναι αναγκασμένα να προχωρούν σε παρακινδυνευμένες επενδύσεις στην αγωνία τους για υψηλότερες αποδόσεις και διατήρηση της αγοραστικής τους δύναμης η οποία απομειώνεται ραγδαία εξ αιτίας του πληθωρισμού.
Η κατοχή bitcoin είναι εύκολη και κυρίως, είναι αποπληθωριστική, εκ της φύσεως του κρυπτονομίσματος.
Το τζίνι (Bitcoin) βγήκε από το μπουκάλι.
Η υιοθέτησή του έχει ήδη φθάσει σε επίπεδο κορεσμού και όσον αφορά την τάξη μεγέθους αλλά και την ποικιλλότητα του επενδυτικού περιβάλλοντός του.
Που σημαίνει πως το bitcoin θα είναι το επόμενο αποθεματικό νόμισμα, μια επικράτεια τεραστίων διαστάσεων για τους ευφυείς και τους εκλεκτικούς, για όσους το μελέτησαν και πείστηκαν πως είναι ασφαλές αποταμιευτικό καταφύγιο, σίγουρη αξία, απαραχάρακτο μέσον συναλλαγών. Και τεχνολογικά / τεχνικά / λογικά / απαράμιλλο για όσους έλκονται από αυτά του τα στοιχεία.
Η Βουλγαρία κατέχει 213.518 bitcoins, η Ουκρανία 46.351 bitcoins, η Φινλανδία 1.981 και το El Salvador 1.220 bitcoins.

Νιγηρία 32% των πολιτών
Βιετνάμ 21% των πολιτών
Φιλιππίνες 20% των πολιτών
Τουρκία 16% των πολιτών
Περού 16% των πολιτών
Ελβετία 11% των πολιτών
Ινδία 9% των πολιτών
Κίνα 7% των πολιτών
ΗΠΑ 6% των πολιτών
Γερμανία 5% των πολιτών
Ιαπωνία 4% των πολιτών