Πρόεδρος Μπάϊντεν: "Bitcoin & κρυπτονόμισμα είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ"

Πρόεδρος Μπάϊντεν: "Bitcoin & κρυπτονόμισμα είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ"

Την έκδοση Εκτελεστικού Διατάγματος που θα ρυθμίζει τα της Αγοράς κρυπτονομισμάτων προανήγγειλε ο Λευκός Οίκος, στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός σχεδίου να "μπει τάξη στην άκρως ριψοκίνδυνη προσέγγιση που ακολουθείται ως τώρα για να ρυθμίζεται το κρυπτονόμισμα".
Επ' αυτού δεν υπάρχουν αυταπάτες, πως απώτερος στόχος του Εκτελεστικού Διατάγματος είναι η εξάλειψη του μη κεντρικά (FED) ελεγχόμενου Bitcoin και των crypto από τον χάρτη.
Στην εκπόνηση του ρυθμιστικού σχεδίου, το οποίο θα οριοθετεί κάθε συναλλαγή με bitcoin και κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ, θα εμπλακούν το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Συμβούλων Οικονομολόγων, αλλά και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αφού η Διοίκηση Μπάϊντεν εκτιμά πως τα κρυπτονομίσματα έχουν "οικονομικές συνέπειες που άπτονται της εθνικής ασφάλειας" σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg.
Προς το παρόν, κάθε ζήτημα που αφορά κρυπτονόμισμα το χειρίζονται διάφορες υπηρεσίες, όπου φυσικά συμπεριλαμβάνονται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (η πανίσχυρη SEC) αλλά και η Επιτροπή Διαχείρισης Προθεσμιακών Συμβολαίων (CFTC), χωρίς όμως συντονισμό και συναίνεση μεταξύ τους για το ενδεικνυόμενο σύστημα ταξινόμησης των πολλών και διαφορετικών αξιών που διαπραγματεύονται σε αυτόν τον τομέα.
Το Εκτελεστικό Διάταγμα θα ενσωματωθεί σε ένα σφαιρικό πλαίσιο κανονισμών για την Εθνική Ασφάλεια, με τον Λευκό Οίκο να θέλει να αναλύσει τον χάρτη των κρυπτονομισμάτων και να διαμορφώσει ένα συνεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο όχι μόνο για το Bitcoin, αλλά για το σύνολο των κρυπτονομισμάτων, των σταθερών κρυπτονομισμάτων και των άϋλων ψηφιακών πνευματικών και καλλιτεχνικών δημιουργιών (NFTs), όπως ανέφερε το Πρακτορείο.
Ουσιαστικά πρόκειται για επέμβαση στο ανώτατο επίπεδο επί του συνόλου του τομέα που αποκαλείται DeFi (αποδόμηση του επικρατούντος οικονομικού συστήματος).
"Ο σχεδιασμός θα είναι ολιστικός, θα αφορά κάθε ψηφιακή άϋλη αξία και θα αναπτύσσει ένα σύνολο κανονιστικών ρυθμίσεων που θα εφοδιάσουν την κυβέρνηση με όλα όσα χρειάζεται για να ασκήσει αυτό της το δικαίωμα" δηλώνουν κύκλοι του Λευκού Οίκου.
"Οι ψηφιακές άϋλες αξίες ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα και επομένως χρειάζεται ο συντονισμός και με άλλα κράτη επ' αυτού".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Διοίκησης Μπάϊντεν έχουν ήδη λάβει και λαμβάνουν συνεχώς μέρος σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για να διαμορφωθεί το σχέδιο. Οι κατευθύνσεις που θα προκύψουν θα πρέπει να υποβληθούν στον Πρόεδρο Μπάϊντεν εντός των επόμενων εβδομάδων.
Η δήλωση Μπάϊντεν πως το Bitcoin επιβάλλεται να ρυθμιστεί έρχεται λίγο μετά από την πρόσφατη απαγόρευση της εξόρυξης και των συναλλαγών με bitcoin και κρυπτονόμισμα από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Απαγόρευση που έστειλε το bitcoin πίσω και από τις "γραμμἐς Μαζινό" του και το ethereum στα "φυσιολογικά" του, λογικά επίπεδα ισοτιμίας (όσο κι'αν ο όρος "φυσιολογικό" ξενίζει, ακούγεται και μάλλον είναι αδόκιμος για μια άϋλη, πτητική πλην όμως απτή ταυτόχρονα αξία όπως είναι το κρυπτονόμισμα).
Πως άλλαξαν οι απόψεις για το bitcoin μέσα σε μια δεκαετία;
- Κανείς δεν το χρειάζεται (2010)
- Το κρυπτονόμισμα αφορά μόνο κρυπτογράφους και μυστικές υπηρεσίες (2011-2012)
- Το θέλουν μόνο οι εγκληματίες το (2013-2014)
- Όσοι μέρα-νύχτα γράφουν κώδικα μέσα σε ανήλιαγα δωμάτια (2015-2016)
- Εργαλείο για σπεκουλαδόρους (2017-2018)
- Ανύπαρκτες εταιρείες χωρίς στον ήλιο μοίρα χρειάζονται bitcoin (2019-2020)
- Χώρες που τις ψάχνεις με το φακό στο χάρτη έχουν ανάγκη από μια φαντασίωση πλούτου (2021)
BITCOIN IMAGE 1jpg

Ο Λευκός Οίκος ήθελε από καιρό (και ενώ επίκειται η αύξηση των επιτοκίων από την FED) να βάλει τάξη στην "λίαν παρακινδυνευμένη" προσέγγιση που εφαρμόζουν οι ρυθμιστικές αρχές της Αγοράς για το Bitcoin και για τα κρυπτονομίσματα και να διαμορφώσει ένα συνεκτικό σύνολο ρυθμιστικών κανόνων, διότι η σημερινή νομοθεσία αλλά και η εφαρμογή της κατακερματίζονται και διασπώνται σε πλήθος τομείς και υπηρεσίες του κράτους, με την γραφειοκρατία να εμποδίζει την αποτελεσματική άσκησή τους.
Με το Εκτελεστικό Διάταγμα θα ανατίθεται στις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες να εκτιμήσουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που αντιπροσωπεύουν το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα (σύμφωνα με το Bloomberg).
Θα ήταν παράτολμο να ισχυρισθεί κάποιος πως το κρυπτονόμισμα κατέστη "ζήτημα Εθνικής Ασφαλείας για τις ΗΠΑ" από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Πούτιν το εργαλειοποίησε κατά κόρον για να παρακάμψει εμπορικές και τις συναλλακτικές κυρώσεις επί της Ρωσίας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών; Και ο οποίος αφού πέτυχε τον σκοπό του, στη συνέχεια το απαγόρευσε.
Και όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ "λοκάρει" κατ' αυτόν τον τρόπο το bitcoin μία εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος της Ρωσίας το απαγορεύει, οι δεσμώτες των τραπεζών στρέφονται προς την κατεύθυνση που γράφει Crypto με μεγάλα γράμματα.