Προς φιλελευθεροποίηση των συναλλαγών με κρυπτονόμισμα Ρωσία (και Λευκορωσία). Ρωσικές τράπεζες σε ρόλο ανταλλακτηρίων.

Προς φιλελευθεροποίηση των συναλλαγών με κρυπτονόμισμα Ρωσία (και Λευκορωσία). Ρωσικές τράπεζες σε ρόλο ανταλλακτηρίων.

Οι σχέσεις του Προέδρου Πούτιν με το κρυπτονόμισμα έχουν περάσει από 40 κύματα. Βαίνουν πλέον προς εξομάλυνση.
Στο πρόσφατο "απαγορευτικό" της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας κατά της εξόρυξης και των συναλλαγών με κρυπτονόμισμα, ο πρόεδρος Πούτιν αντέδρασε λέγοντας πως το ενεργειακό πλεόνασμα της Ρωσίας και το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της είναι ιδανικός συνδυασμός για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ζητώντας από την Τράπεζα της Ρωσίας και το Υπουργείο Οικονομικών να βρουν κοινό τόπο για συμφωνία.
Σύντομο ιστορικό των σχέσεων της Ρωσίας με το δολάριο, τον χρυσό και το κρυπτονόμισμα.
Ένας πανέξυπνος άνθρωπος όπως ο Πούτιν, επικεφαλής μιας χώρας που διαθέτει ένα απαύγασμα τεχνοκρατών, μια ανεξάντλητη δεξαμενή πληροφορικάριων, αναλυτών, προγραμματιστών αλλά και χάκερ, που έχει δώσει φυσιογνωμίες διεθνούς βεληνεκούς, τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό πρόσημο (βλ. Αλεξάντερ Βίννικ, βλ. Βιτάλικ Μπουτέριν, με τον οποίο έχει συναντηθεί και συζητήσει για το Ethereum) είναι βέβαιο πως αντιλαμβάνεται πλήρως την πρόσθετη αξία που προσδίδει το κρυπτονόμισμα στην δημιουργία κινήτρων ανάπτυξης της ρωσικής ενεργειακής αγοράς ενέργειας (με όλους τους πόρους της) συμπεριλαμβανομένων και ωφελειών για το περιβάλλον στην περίπτωση ηλεκτροδότησης των φαρμών εξόρυξης από το άφθονο και επίζηλο ρωσικό φυσικό αέριο.
Κυρίως όμως ο Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει πως "η φύση του κρυπτονομίσματος το καθιστά ακατάλληλο για εθνικό νόμισμα" βλέπει πως το bitcoin θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην Ρωσία στην περίπτωση αυστηροποίησης των εμπορικών κυρώσεων και υλοποίησης των απειλών εκ μέρους της Δύσης για εκδίωξή της από το σύστημα SWIFT.

Για όποιον παρακολουθεί την πορεία του κρυπτονομίσματος εδώ και 10 χρόνια, κάθε μέρα που περνά αυτό πιστοποιεί τις απαράμιλλες τεχνολογικές του ποιότητες και δεν θα ήταν υπερβολικός ο ισχυρισμός πως η μία μετά την άλλη οι χώρες θα αρχίσουν να το αποδέχονται και επισήμως ως συναλλακτικό, αποταμιευτικό, επενδυτικό, επιχειρηματικό, νομισματικό στοιχείο (αξία).
Κανένας δεν μπορεί άλλωστε να αγνοήσει την τεράστια αποκεντρωμένη παγκόσμια βάση των 15.000 διαθέσιμων και φανερών κόμβων του δικτύου Bitcoin, χωρίς σε αυτήν να συνυπολογίζονται οι κόμβοι που δρούν υπό το κράτος της ανωνυμίας, χάρις σε εργαλεία γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει, πως δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για τον ακριβή αριθμό των κόμβων Bitcoin σε όλον τον κόσμο και που ασφαλώς δεν περιορίζεται στους 15.000 μόνο κόμβους...

Δεν πέρασε λοιπόν μία εβδομάδα απο το ιστορικό καθολικό απαγορευτικό που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για την εξόρυξη και για κάθε συναλλαγή με κρυπτονομίσματα και όπως όλα δείχνουν, η απόφαση δεν έχει την απόλυτη προεδρική στήριξη, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας έσπευσε να ταχθεί δημοσίως υπέρ της ελεύθερης εξόρυξης και υπέρ των σταθερών (προσδεδεμένων σε χρυσό) κρυπτονομισμάτων.
Σύντομο ιστορικό
Το 2018, η Ρωσία θέλησε να κόψει τον γόρδιο δεσμό στο μόνιμο πρόβλημά της που ακούει στο όνομα Δολλάριο. Άρχισε τότε σταδιακά να ξεφορτώνεται από τα θησαυροφυλάκειά της κάθε τι σε αμερικανικό νόμισμα (αξίες, κρατικά ομόλογα που διακρατούσε, κ.α.) ενώ η Κεντρική της Τράπεζα εξέδιδε μια μνημειώδη ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων ισχυριζόταν πως τα κρυπτονομίσματα δεν συνιστούν απειλή για την σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, διότι ο όγκος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων ήταν τότε ακόμα, πολύ χαμηλός,
συγκριτικά με την τάξη μεγέθους του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και πως το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία ήταν περίπου αμελητέο, τονίζοντας ωστόσο πως το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε στο μέλλον και εφόσον η κεφαλαιοποίησή του αυξανόταν, να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, εάν και εφόσον οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές (κράτη, τράπεζες) και οι ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές θα άρχιζαν να τοποθετούνται μαζικά σε κρυπτονόμισμα (όπως ήδη συμβαίνει, σε ανεπτυγμένες χώρες αλλά και σε χώρες όπως το Σαλβαδόρ ή το Βιετνάμ). Η ρωσική έκθεση σημείωνε ακόμα πως η συνεχής αυξομείωση της αξίας του κρυπτονομίσματος θα το εμπόδιζε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο πρότυπο για συναλλαγές και αποταμιευτικό καταφύγιο επίσης.
Εκείνη ακριβώς την εποχή, τον Ιούνιο του 2018, η Ρωσία ανακοίνωνε επίσης πως θα διπλασίαζε την παραγωγή της σε χρυσό, ούσα τότε ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σε όλο τον κόσμο, μετά την Αυστραλία και την Κίνα, με στόχο σε λιγότερο από μια 10ετία να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα της απόφασης του 2018, τον περασμένο Μάρτιο (2021) το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών άναψε πράσινο φως στο Ρωσικό Εθνικό Ταμείο Ευημερίας να εμπλουτίσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο του σε χρυσό και σε άλλα πολύτιμα μέταλλα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του RT, η κίνηση αυτή εντασσόταν στο συνολικό πλάνο απαγκίστρωσης του Ρωσικου Εθνικού Ταμείου Ευημερίας από το δολλάριο.
Πράγματι.
Τον περασμένο Ιούνιο (2021), το Ρωσικό Εθνικό Ταμείο Ευημερίας ξεφορτωνόταν ό,τι είχε και δεν είχε σε δολλάριο και σε αξίες εκφρασμένες σε δολλάριο, για να τις αντικαταστήσει με αξίες εκφρασμένες σε ευρώ, γιουάν, και πολύτιμα μέταλλα, ενώ η Ρωσική Κυβέρνηση περιέγραψε τον χρυσό ως ένα παραδοσιακό αξιόπιστο αποταμιευτικό και επενδυτικό καταφύγιο που θα ενίσχυε την ασφάλεια και την κερδοφορία του Εθνικού Ταμείου.
Τον περασμένο Οκτώβριο (2021), στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρόεδρος Πούτιν στο CNBC αμέσως μετά την Ρωσική Ενεργειακή Εβδομάδα, μια αποστροφή του λόγου του προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις σε Αμερικανούς αξιωματούχους, όταν υπαινίχθηκε πως "τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως "όπλο" για την αντικατάσταση του δολλαρίου". Η συζήτηση αφορούσε όλες τις πιθανές χρήσεις των κρυπτονομισμάτων και ενώ είπε πως θεωρεί το κρυπτονόμισμα "ακατέργαστο και υπανάπτυκτο", θα μπορούσε εν τούτοις αυτό κάποια μέρα "να χρησιμοποιηθεί αντί του δολλαρίου στο διεθνές εμπόριο".
"Πιστεύω πως έχει αξία" απάντησε στην ερώτηση εάν μπορεί το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εν γένει, να χρησιμοποιηθούν αντί του δολλαρίου αλλά "δεν πιστεύω πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αγορά ενέργειας". Στηλίτευσε επίσης την κατάχρηση της κυριαρχίας του δολλαρίου εκ μέρους της Ουάσινγκτον λέγοντας πως χρησιμοποιείται ως "οικονομικό όπλο" και πως θα συνεχίσει την αποδολλαριοποίηση των πληρωμών της Ρωσίας.
"Πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπράττουν ένα μεγάλο σφάλμα με το να χρησιμοποιούν το δολλάριο ως εργαλείο επιβολής κυρώσεων" είπε.
"Είμαστε αναγκασμένοι. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μεταφέρουμε τις συναλλαγές μας σε άλλα νομίσματα."
Στο πρίσμα όλων των ανωτέρω, ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η αιφνίδια απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) να απαγορεύσει τις εξορύξεις και τις συναλλαγές, αποκαλώντας μάλιστα τον τομέα των κρυπτονομισμάτων κλασική Πυραμίδα και ισχυριζόμενη πως το κρυπτονόμισμα είναι απειλή στην άσκηση κυριαρχικής νομισματικής πολιτικής της Ρωσίας.
Τη λύση στο υπ. αρ. 1 πρόβλημα της Ρωσίας, το Δολλάριο, αναλαμβάνει να βρει η Ρωσική Δούμα: 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Εμπορίου της Δούμας δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti πως η κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων δεν θα έπρεπε μεν να αφεθεί ελεύθερη (διότι αντιπροσωπεύουν ρίσκο για επενδυτές που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις), ωστόσο η Ρωσία ενδέχεται να επιτρέπει τη χρήση σταθερών (προσδεδεμένων στον χρυσό) κρυπτονομισμάτων και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων υπό κρατικό έλεγχο, καθώς ένα τέτοιο νομισματικό "είδος" είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση και για ιδιώτες επενδυτές και για εταιρείες σε εποχές παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας. Το σταθερό κρυπτονόμισμα θα είναι περίπου σαν το χρυσό ρούβλι (sic) και η Ρωσία θα μπορέσει να το αξιοποιήσει για να παρακάμψει τις κυρώσεις και τα μέτρα περιορισμού που της έχουν επιβληθεί. Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται για περισσότερη κανονικότητα και διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές με άλλα έθνη. Οι συζητήσεις με την αντιδραστική Πρόεδρο της Κεντρικής Ρωσικής Τράπεζας έχουν ξεκινήσει και πολλοί στην Ρωσία θεωρούν πως ο χρυσός ως αξία, είναι υποεκτιμημενος συγκριτικά με τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα ($, €).
Η νόμιμη λειτουργία των φαρμών εξόρυξης με τις δραστηριότητές τους υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο θα τις ευνοήσει, χάρις στο πλεόνασμα ενεργειακών πόρων και ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας, με την προϋπόθεση πως οι εγκαταστάσεις θα ηλεκτροδοτούνται με διαφάνεια και θα πληρώνουν ολους τους προβλεπόμενους φόρους.
Στην πραγματικότητα, η πρόσδεση του κρυπτονομίσματος στο δολλάριο (όχι στον χρυσό) υφίσταται από το 2018. Είναι τυπική η περίπτωση του Tether Gold - που δίνει στον ιδιοκτήτη του την δυνατότητα να κατέχει μια ουγγιά χρυσού σε ελβετικό θησαυροφυλάκειο ελεγχόμενο από την εταιρεία. Η κίνηση αυτή της Tether λανσαρίστηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2020.
Ρωσικές τράπεζες ως επίσημα ανταλλακτήρια bitcoin
Παράλληλα, μια ομάδα εργασίας στην Ρωσική Δούμα ετοιμάζει ένα πακέτο προτάσεων για να συμπληρωθούν τα κενά της Ρωσικής νομοθεσίας στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, όπως αυτά άρχισαν να αναδεικνύονται στην πράξη μετά την ψήφιση του νόμου “Για τις ψηφιακές οικονομικές αξίες" καθιστώντας κατ'αυτόν τον τρόπο σαφές πως δεν συμμερίζονται όλες οι κυβερνητικές αρχές στην Ρωσία την σκληρή αντίθεση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας κατά του bitcoin.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών προτείνει να επιτραπεί στις ρωσικές τράπεζες η πώληση Bitcoin, δύο εβδομάδες από την στιγμή που οι ΗΠΑ άρχισαν να κλιμακώνουν τις απειλές για δρακόντειες κυρώσεις που φτάνουν έως και την αποβολή της Ρωσίας από την Συνθήκη SWIFT με το bitcoin να βλέπει την κλονισθείσα θέση του να ενισχύεται σε μια χρονιά που δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, αφού έχασε το 50% της αξίας σε μόλις δύο μήνες (2022).
Παρά την αντίθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο προτείνουν νομοθεσία ρύθμισης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών απέστειλε ήδη επιστολή στον Πρωθυπουργό επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του υπουργείου για ρύθμιση αντί της απαγόρευσης των συναλλαγών και την ελεύθερη διαπραγμάτευση με κρυπτονόμισμα στην χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant. Ο υπουργός θέλει να δοθούν σε ορισμένες Ρωσικές τράπεζες ειδικές άδειες που θα τις διευκόλυναν στις συναλλαγές με bitcoin εν συνόλω (αγοραπωλησίες και ανταλλαγές), ούτως ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ανταλλακτήρια.
Με την προταθείσα ρύθμιση τα κρυπτονομίσματα θα αποκτήσουν χαρακτηριστικά επενδυτικών στοιχείων και θα αντιμετωπίζονται όπως οι συναλλαγές σε ρευστό και θα διευκολυνθούν οι συναλλαγές με εργαλεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια “λευκή αγορά κρυπτονομισμάτων" σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσουν οι γνωστές διαδικασίες KYC (γνώρισε τον πελάτη σου) και AML (κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος) που θα έβγαζαν το Bitcoin από την “γκρίζα ζώνη” και όλες οι συναλλαγές στην "μαύρη αγορά" σε πύλες χωρίς αδειοδότηση θα υπόκεινται πλέον σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών έλαβε επίσης μια επιστολή από τον πρόεδρο του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο οποίος του ζητούσε η ρωσική κυβέρνηση να βρει τρόπους να φέρει την εξόρυξη του bitcoin έξω από την "γκρίζα ζώνη", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η αναγόρευση της εξόρυξης σε κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα όπως είναι φυσικό θα αποφέρει φορολογικά έσοδα και άλλα έσοδα από τέλη και χρεώσεις, ενώ θα μειωθούν και οι αντιδράσεις για την παράνομη χρήση ηλεκτρισμού κατά την εξόρυξη.
Ο Πρόεδρος Πούτιν στηρίζει τις προσπάθειες για ρύθμιση της εξόρυξης και των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων παρά τις συνεχείς κινδυνολογικές προειδοποιήσεις της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας πως οι κρυπτοδραστηριότητες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα του πληθυσμού.

Τόνισε μάλιστα πως το ενεργειακό πλεόνασμα της χώρας και το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό είναι ιδανικός συνδυασμός για την εξόρυξη του bitcoin, και ζήτησε από την Τράπεζα της Ρωσίας και το υπουργείο να καταλήξουν σε συναίνεση.
Η Ρωσική κυβέρνηση - σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα- έχει πραγματοποιήσει άλματα στην κατεύθυνση ρύθμισης της αγοράς αυτής σε μια προσπάθεια να καλωσορίσει το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα και να προσελκύσει τους επενδυτές τους παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη για τη νομοθεσία. Την Ρωσία ακολουθεί κατά πόδας ο δορυφόρος της (η Λευκορωσία με τον πρόεδρο Λουκασένκο να συζητά πρόσφατα την φιλελευθεροποίηση των συναλλαγών με κρυπτονόμισμα)._