Η Ουκρανία μόλις νομιμοποίησε την αγορά κρυπτονομισμάτων. Στροφή 180 μοιρών του Ζελένσκυ ο οποίος ήρε το βέτο!

Η Ουκρανία μόλις νομιμοποίησε την αγορά κρυπτονομισμάτων. Στροφή 180 μοιρών του Ζελένσκυ ο οποίος ήρε το βέτο!

Ο "Νόμος για τις Άϋλες Αξίες" πέρασε από την Ουκρανική βουλή με ευρεία πλειοψηφία άνω των 270 ψήφων.
Η στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία επιτάχυνε τις εξελίξεις, καθώς το νομοσχέδιο είχε έλθει προς ψήφιση από τον Σεπτέμβριο αλλά ο Ζελένσκυ είχε θέσει βέτο με το επιχείρημα πως η χώρα δεν θα είχε την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσει ακόμα ένα ρυθμιστικό σώμα ειδικά για το bitcoin και το κρυπτονόμισμα. Επέστρεψε το νομοσχέδιο στην Ουκρανική βουλή με συστάσεις και διορθώσεις, οι οποίες ενσωματώθηκαν και έτσι το νομοσχέδιο μόλις ψηφίσθηκε.
Ο νόμος σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας η οποία (ως κεντρική τράπεζα) αντιμαχόταν σφόδρα το κρυπτονόμισμα.

 

 Με νόμιμο πλέον το bitcoin στην Ουκρανία ο στόχος είναι η χώρα να καταστεί ευρωπαϊκός τεχνολογικος και επενδυτικός κόμβος στον Τομέα Κρυπτονομίσματα. Χάρις στον νόμο η δραστηριότητα αυτή εξέρχεται από την "γκρίζα ζώνη" και οι Ουκρανοί πολίτες θα έχουν πλήρη και ασφαλή πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά άϋλων αξιών, όπως δήλωσε ο Μιχαήλ Φεντόροβ, υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων όπως π.χ. τα ανταλλακτήρια, θα πρέπει εφεξής να λειτουργούν σύμφωνα με ότι ορίζεται στο νομοσχέδιο και θα υφίστανται αυστηρές κυρώσεις εάν παραβαίνουν τις διατάξεις του. Τα ανταλλακτήρια θα λειτουργούν με σαφείς κανόνες και οι επενδύσεις των πολιτών θα είναι διασφαλισμένες από ψηφιακές απάτες και καταχρηστικές παρεμβάσεις των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομίσματος.

Στο νομοσχέδιο επίσης ρυθμίζονται οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ουκρανίας.
Είναι σαφές εδώ πως πρόκειται για Ουκρανική SEC στα πρότυπα του Αμερικανικού "Ρυθμιστή της Κεφαλαιαγοράς", της πανίσχυρης Αμερικανικής SEC (Securities and Exchange Commission).

H Εθνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ουκρανίας θα εκδίδει τις άδειες λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων του Τομέα Κρυπτονομισμάτων, θα επιτηρεί και θα ελέγχει την λειτουργία τους.

Ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού σχεδιάζει να φέρει την Ουκρανία στην πρώτη θέση της αγοράς Bitcoin και κρυπτονομισμάτων χάρις στο νομοσχέδιο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ψηφιακής καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.