Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε την εξόρυξη και τις συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε την εξόρυξη και τις συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα.

Στην χορεία των μεγάλων κρατών (Κίνα, Ινδία) που έχουν απαγορεύσει την εξόρυξη και τις συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα προσετέθη η Ρωσία, η Κεντρική Τράπεζα της οποίας ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιεί πλέον συναλλαγές και πληρωμές σε κρυπτονόμισμα, παρά τις περί του αντιθέτου παλαιότερες δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, ο οποίος εξήρε τα κρυπτονομίσματα ως έχοντα το δυναμικό να υποσκάψουν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (δολάριο).
Η ανακοίνωση συνοδευόμενη από έκθεση, αφορούσε την καθολική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων. Την έκθεση παρουσίασε σε ειδική συνέντευξη τύπου η Ελισαβέτα Ντανίλοβα, διευθύντρια του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Σταθερὀτητας της Τράπεζας της Ρωσίας.
Αν και στην αρχή, με μισή καρδιά, η Ρωσική Δούμα και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχαν μερικώς υιοθετήσει το κρυπτονόμισμα, η νέα έκθεση, προτάσσοντας ως δούρειο ίππο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εξόρυξης και την χρήση του για παράνομες δραστηριότητες (ως εάν το παραστατικό χρήμα να είναι πάλλευκη περιστερά) χαρακτηρίζει το bitcoin και τα λοιπά κρυπτονομίσματα "απειλή για την κρατική νομισματική πολιτική της Ρωσίας" (αυτό κι'αν είναι ανέκδοτο...), θεωρώντας το εξελιγμένη "πυραμίδα" (σχήμα Ponzi, όπου η αύξηση της αξίας ενός άϋλου περιουσιακού στοιχείου προκαλείται από την συνεχή προσέλκυση νέων επενδυτών) και καταλήγει πως το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι πτητική αξία.
Ταυτόχρονα όμως, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπως και κάθε άλλη Κεντρική Τράπεζα στον πλανήτη, με προεξάρχουσες την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α.,την Κινεζική Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ) εργάζεται χρησιμοποιώντας τι άλλο από την απαράμιλλη τεχνολογία του blockchain, για να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό ρούβλι, κεντρικά ελεγχόμενο, αντίστοιχο του e-RMB (ηλεκτρονικό reminbi), ή απλά, ψηφιακό γιουάν.
Οι απαγορεύσεις στόχο έχουν την αναχαίτιση των φρενήρων ρυθμών εξόρυξης ανά τον πλανήτη, αφού μόνο κατ'αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ανακοπεί η παγκόσμια υποστήριξη των νοημόνων πολιτών στα δημοφιλή κρυπτονομίσματα (bitcoin και ethereum).
Η έκθεση επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς πως τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως σε παράνομες δραστηριότητες (παραδείγματος χάριν κυβερνοεπιθέσεις που κλειδώνουν τους υπολογιστές των χρηστών). Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία χρειάζεται εκσυγχρονισμένη νομοθεσία, για να εξοστρακιστεί άπαξ δια παντός κάθε κρυπτοσυναλλαγή από την χώρα. Η απαγόρευση θα αφορά και τα ανταλλακτήρια και τις λιανικές εμπορικές συναλλαγές και τις διομότιμες (χρήστη προς χρήστη) συναλλαγές. Δεν θα επιτρέπεται πλέον σε Ρώσους πολίτες και σε θεσμικούς επενδυτές να επενδύουν σε αξίες εκφρασμένες σε κρυπτονόμισμα ούτε σε Ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή υποδομές να διενεργούν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και η ήδη ισχύουσα σχετικά χαλαρή απαγόρευση πληρωμών σε κρυπτονόμισμα θα αυστηροποιηθεί εντελώς.
Οι εξορύξεις στην Ρωσία
MINING USA CHINA RUSSIA ETC CRYPTO SHAREpng

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αφορά την εκρηκτική αύξηση της εξόρυξης τα τελευταία χρόνια, σε κάθε γωνιά της ρωσικής στέπας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε εξόρυξη bitcoin, μετά από τις Η.Π.Α. και την τέως Σοβιετική Δημοκρατία του Καζακστάν (παρά τα τελευταία γεγονότα στην χώρα αυτή).
Οι Ρώσοι miner εισέφεραν το 11.2% της συνδυασμένης υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την εξόρυξη και την επεξεργασία των συναλλαγών στο Αποδεικτικό Έργου του blockchain. Και μιλάμε για ένα παγκόσμιο δίκτυο όπου με σημερινούς ρυθμούς ένα hash rate της τάξεως των 180 terahashes το δευτερόλεπτο είναι μετριοπαθές και παρά την στιγμιαία πτώση που προκάλεσε ο εξοστρακισμός των φαρμών από το έδαφος της Κίνας, όπου 
τον περασμένο επεβλήθη το καθολικό "σπάσιμο" της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Κινεζική επικράτεια και καθολική απαγόρευση όλων των κρυπτοσυναλλαγών, με αποτέλεσμα την σταδιακή, αργή πτώση έκτοτε της "ισοτιμίας" και του bitcoin και τών άλλων κρυπτονομισμάτων.