Bitcoin. Μια τράπεζα στο κυβερνοδιάστημα.

Bitcoin. Μια τράπεζα στο κυβερνοδιάστημα.

Το απρόσβλητο τεχνολογικά, απρόβλεπτο εν τούτοις συμπεριφορικά bitcoin είναι μια τράπεζα στο κυβερνοδιάστημα, την οποία "τρέχει" ένα στέρεο λογισμικό, προσφέροντας σε παγκόσμιο επίπεδο έναν προσιτό, απλό και ασφαλή λογαριασμό για δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι είτε δεν έχουν άλλη επιλογή (βλ. τρίτος κόσμος) είτε δεν επιθυμούν να τρέξουν το δικό τους εταιρικό "αναπτυξιακό" κερδοσκοπικό σχήμα.
Από τις τελευταίες ημέρες του 2021 το bitcoin σημειώνει πτώση και πτώση όχι ανώδυνη, σαν αυτές από τις οποίες συνήθως επανέκαμπτε σύντομα.

Σε κρυπτοφαινόμενα όπως αυτό, τότε είναι που η ήρα των ιδιωτών επενδυτών (ευκαιριακών κερδοσκόπων) ξεχωρίζει από το στάρι, από τους τεχνοκράτες bitcoiners, τους διορατικούς εκείνους και ρομαντικούς, που διείδαν την υπεροχή του αδιαμεσολάβητου Blockchain έναντι του διαμεσολαβητικού τραπεζικού συστήματος, που έλκονται από την ιδέα μιας νομισματικής κυκλοφορίας και οικονομικών συναλλαγών εντελώς ανεξάρτητων από την οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα.
Το ζήτημα με τις αυξομειώσεις της (πάντα ανεπίσημης και αρρύθμιστης) "ισοτιμίας" του bitcoin έναντι του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος ή του ευρωνομίσματος είναι πως το 50+1 (για να χρησιμοποιήσουμε έναν καθαρά κρυπτονομισματικό όρο) των ιδιωτών κερδοσκόπων επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα, το αγόρασαν μόλις το 2021 και μπορεί να βρεθούν με το κεφάλι κάτω από το νερό.
Η σκέψη είναι απλή και γραμμική: όσοι το αγόρασαν απλώς γιατί ανέβαινε, αυτοί θα το πουλήσουν ακριβώς γιατί πέφτει. Η τεχνολογία του δεν τους αφορά.
Είναι όμως βάσιμη αυτή η υπόθεση;
Εάν το bitcoin "σπάσει" συνεχόμενα το κάτω φράγμα της ισοτιμίας των 48.000 δολ. όσοι έχουν σπεκουλάρει θα του δείξουν "κίτρινη κάρτα". Εάν "σπάσει" και το φράγμα των 40.000 δολ. η κάρτα θα γίνει "κόκκινη". Και αν πέσει κάτω και από και τα 40.000 δολάρια να αναμένεται καθοδικό σπιράλ έως το ιστορικό χαμηλό των 28.000 δολ. του περασμένου καλοκαιριού. Εάν παραβιαστεί και αυτό το κατώφλι, η μείωση της αξίας του θα έχει υπερδιπλασιασθεί και o ηγέτης των κρυπτονομισμάτων θα τελικά θα "καθίσει" κάτω από τις 10.000 δολάρια.
Ιστορίες έχουν λεχθεί πολλές και θα συνεχίσουν να λέγονται για το πως το κρυπτονόμισμα (τόσο ως έννοια όσο και ως συναλλακτική πρακτική) εμπεριέχει τη δυναμική αχρήστευσης των οικονομικών συναλλαγών στην σημερινή τους μορφή.
Ενώ όμως τα πολυδιάστατα πλεονεκτήματα και οι εφαρμογές της τεχνολογίας Αλυσίδας είναι αδιαμφισβήτητα, από την άλλη δεν υπάρχει σημερινή κυβέρνηση στα συγκαλά της που θα επέτρεπε στο bitcoin να καθιερωθεί και να αλώσει το σύμπαν του παραστατικού χρήματος.
Η άλωση αυτή δεν είναι σήμερα εφικτή. Ή μάλλον, δεν είναι ακόμα εφικτή.

Αμέσως αμέσως έχουμε χώρες όπως την Κίνα, την Ινδία αλλά και άλλες, που απαγόρευσαν και το bitcoin και την εξόρυξη, εν γένει, κρυπτονομισμάτων.
Στην περίπτωση της Κίνας, η απαγόρευση απέβη προς όφελος της υπόλοιπης Δύσης, διότι η συγκέντρωση των φαρμών εξόρυξης έπαυσε πλέον να ευρίσκεται σε κινέζικο έδαφος και διεσπάρη.
Η αντιμετώπιση από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι εμφανώς ενοχλημένες και επιχειρούν με κάθε τρόπο να περιστείλουν τόσο την κρυπτοκυκλοφορία μέσω ανταλλαγής ή αγοράς, όσο και την εξόρυξη.
Οι κατά καιρούς δηλώσεις της Λαγκάρντ και πλείστων άλλων κεντρικών τραπεζιτών κατά της τεχνολογίας η οποία θα μπορούσε να καταργήσει το οικονομικό σύστημα και την έννοια του χρήματος όπως τα μάθαμε, δεν μπορούν να κρύψουν τον πανικό που τους έχει καταλάβει, καθώς επιχειρούν να εξοστρακίσουν τα κρυπτονομίσματα από τα ψηφιακά πορτοφόλια, προαναγγέλοντας την έκδοση ψηφιακού -κεντρικά ελεγχόμενου - ευρώ (από το 2023).
Την ιδέα όμως έκδοσης ψηφιακού νομίσματος από κεντρική αρχή δεν θα την έλεγες και φαεινή.
Διότι, εάν υπήρχε ο πραγματικός Big Brother, αυτός θα ήταν το ψηφιακό κυβερνητικό νόμισμα εκδιδόμενο από κεντρική τράπεζα.
Στο σημείο αυτό ακριβώς υπεισέρχονται τα ζητήματα κουλτούρας κάθε λαού.
Δεν είναι διόλου βέβαιο λόγου χάριν, πως οι Αμερικανοί πολίτες θα ήταν ευτυχείς εάν η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. προχωρούσε άμεσα σε έκδοση ψηφιακού δολαρίου.
Στην Κίνα αντίθετα, όπου οι πολίτες έχουν ανατραφεί στον συγκεντρωτισμό, μια χαρά θα συμβιώσουν με το ψηφιακό γιουάν, που στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση και διατήρηση του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης επί των συναλλαγών. Με το ψηφιακό γιουάν η Κινεζική κυβέρνηση θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα ακριβώς χρήματα κρατά κάθε Κινέζος πολίτης στο ψηφιακό του πορτοφόλι, από που τα έχει, που τα διαθέτει ή τα ξοδεύει.
Παρόλα αυτά και ενώ η τεχνολογία Αλυσίδας έχει απτές ευρύτατες προοπτικές για να καταστεί το σύστημα οικονομικών συναλλαγών ταχύτερο, αποδοτικότερο και απολύτως διαφανές (το τελευταίο δεν θα άρεσε στη Μαφία), είναι μάλλον εξωφρενική η αντίληψη και ακόμα πιο παρανοϊκή η πεποίθηση των τεχνοκρατών bitcoiners πως μια κεντρική εξουσία θα μπορούσε να κοιμάται ήσυχη έστω και στην ιδέα κάποιου "τυχάρπαστου" από το πουθενά σε κάποια άκρη του πλανήτη, που θα μπορούσε να σπεκουλάρει και να εκτοξεύει στα ύψη την αξία ενός περιορισμένου αριθμού token – μιλώντας για το bitcoin στα 69.000 δολάρια - παράγοντας κατ'αυτόν τον τρόπο μέσω εξόρυξης νέους εκατομμυριούχους κατά χιλιάδες και μάλιστα καθημερινά.
Η ευτυχής συγκυρία που διάγουν περιστασιακά οι κρυπτοκερδοσκόποι ίσως λήξει και μάλιστα πάρα πολύ άσχημα για τους ίδιους.
Το ότι δεν έχει ληξει ακόμα ίσως είναι ένα παράθυρο εξόδου τους προτού δουν το ψηφιακό πορτοφόλι τους να εξανεμίζεται.