Κρυπτονόμισμα. Ο εφιάλτης της Λαγκάρντ και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών.

Κρυπτονόμισμα. Ο εφιάλτης της Λαγκάρντ και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών.

Η τεχνολογική αρτιότητα στην σύλληψη και την σχεδίαση του Blockchain γκρεμίζει κάθε δοξασία και εικασία για την προέλευσή του. Η μόνη πραγματικότητα εδώ είναι μόνο ο εφιάλτης για την Κριστίν Λαγκάρντ και τις Κεντρικές Τράπεζες στο άκουσμα της λέξεως "κρυπτονόμισμα".

Πριν από δώδεκα χρόνια μάθαμε για έναν Ιάπωνα-φάντασμα, τον εφευρέτη και σχεδιαστή ενός νομίσματος, που το ονόμασε bitcoin. Αυτός εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και όλοι τον αναζητούν έκτοτε. Υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι, αλλά αυτά θα γραφούν εν καιρώ. Ταυτόχρονα είχε εμφανισθεί μια ολιγομελής ομάδα, η οποία ισχυριζόταν πως αυτή σχεδίασε το κρυπτονόμισμα, από κοινού με τον εξαφανισμένο Shatoshi.

Κανένας όμως σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα (εκτός των πραγματικών εμπνευστών και σχεδιαστών) δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τον δημιουργό του.

Εκδοχές και εικασίες διατυπώνονται και καταπίπτουν, καθώς διαψεύδονται κάθε φορά από τα γεγονότα. Ποιός θα μπορούσε να είναι ο εμπνευστής ενός κρυπτονομίσματος;

1.   Η FED, η οποία για να προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε ενδεχόμενο κατάρρευσης του δολαρίου, θα ήθελε και ένα διάδοχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (ψηφιακό), στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της Ολικής Παγκοσμιοποίησης. Δεν είναι όμως η FED η δημιουργός του bitcoin. Η εκδοχή διαψεύδεται από την πρόθεση της ίδιας της FED να εκδώσει ψηφιακό δολάριο αλλά και από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της εξόρυξης το Κογκρέσο μαζί με τους Ζηλωτές της Κλιματικής Αλλαγής με συνεχείς ακροάσεις επενδυτών πολέμιων του bitcoin, πάνω στο επιχείρημα της ενεργοβόρας διάστασης του νομίσματος, το οποίο είναι παραγωγή χρήματος από σκέτο ηλεκτρισμό.

2.   Η Κίνα, η οποία μέχρι πρότινος συγκέντρωνε στην επικράτειά της την πλειοψηφία των κέντρων δεδομένων, στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί και να πλήξει το δολάριο. Διαψεύδεται και αυτή η εκδοχή  για λόγους παρόμοιους με τους ανωτέρω, αφού και η Κινεζική κυβέρνηση επέβαλλε καθολική απαγόρευση της εξόρυξης και κάθε συναλλαγής με κρυπτονόμισμα, ώστε να μην έχει το e-reminbi ανταγωνιστή αυτής της εμβέλειας. Η απαγόρευση ωφέλησε τα μάλα άλλες χώρες στις οποίες διεσπάρησαν οι φάρμες εξόρυξης.

3.   Η Ρωσία, ομοίως για να πλήξει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όπως για καιρό πίστευε και διαλαλούσε ο Πρόεδρος Πούτιν. Και η Ρωσία έκανε στροφή, απαγορεύοντας τις προάλλες την εξόρυξη και τις συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα, διαβλέποντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για το ρούβλι (εδώ γελάνε) η ελεύθερη κυκλοφορία ενός άϋλου περιουσιακού στοιχείου που επιπλέον, μπορεί ο καθένας να κατέχει.

Λόγω των χαρακτηριστικών του λογισμικού τους, εκτός της χρήσεως από ιδιώτες, επιχειρήσεις, επενδυτές και από ορισμένες τράπεζες, για διαφανείς καταναλωτικούς, αποθετικούς, αποταμιευτικούς και επενδυτικούς σκοπούς, τα κρυπτονομίσματα χρησιμεύουν ως καταφυγή και για κάθε είδους παράνομες συναλλαγές, οι οποίες πρέπει να περνούν κάτω από τα ραντάρ των τραπεζικών ελέγχων.

Η θρυλούμενη ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων όμως δεν είναι δεδομένη. Δεδομένη είναι μόνο στις δοξασίες που τα πλαισιώνουν. Εξαιρούνται ίσως ένα ή δύο alt coins, αλλά αυτά είναι περιθωριοποιημένα για αποδοχή και χρήση από το ευρύ κοινό. 

 Η φύση του Blockchain είναι τέτοια, που όλες οι συναλλαγές σε bitcoin και όλες οι εξορύξεις κάθε μονάδας νομίσματος είναι ιχνηλατήσιμες. Και είναι ιχνηλατήσιμες από τον κάθε χρήστη, όχι μόνο από τις Αρχές. Και ακριβώς στο σημείο αυτό έγκειται η υπεροχή τους.

Στον αντίποδα των εφιαλτών που βλέπουν στον ύπνο τους η Κριστίν Λαγκάρντ και οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες εξ αιτίας του bitcoin, μια χώρα-κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, το μικροσκοπικό και αδύναμο Σαλβαδόρ, με ασφυξία κρατικής ρευστότητας και οικτρή οικονομική κατάσταση του πληθυσμού του, που υιοθέτησε το bitcoin ως κρατικό νόμισμα για συναλλαγές και πληρωμές, αλλά και η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, η Νιγηρία, που επέτρεψε την ευρεία χρήση του από τους κατοίκους της, λειτουργούν ως πολιορκητικοί κριοί κατά των Κεντρικών Τραπεζών.

Των Κεντρικών Τραπεζών που έχουν ορκισθεί να εξαφανίσουν το bitcoin από τον χάρτη, αναγκαζόμενες να το ανέχονται μόνο από την πραγματικότητα (την τεχνολογική αίγλη που απολαμβάνει και την σταδιακή αποδοχή του από τους νοήμονες και όχι μόνο από τους χονδροειδείς κερδοσκόπους), ελπίζοντας να κυκλοφορήσουν δικό τους κεντρικά ελεγχόμενο ψηφιακό νόμισμα (ευρώ ή δολάριο ή ρούβλι), ώστε να κατορθώσουν κάποτε να εκτοπίσουν το bitcoin.

Όποιος όμως γνωρίζει το σκεπτικό της ανάπτυξης του αλγορίθμου του, όποιος γνωρίζει το Blockchain, γνωρίζει πως η εκτόπιση ή η υποκατάσταση του κρυπτονομίσματος από το οποιοδήποτε κεντρικά ελεγχόμενο ψηφιακό νόμισμα είναι αδύνατη.

Αυτός που το σχεδίασε ελέγχει την παραγωγή και την κυκλοφορία του από το Α έως το Ω, χάρις στον αλγόριθμο εξόρυξης και τους εγγενείς στον κώδικά του αντιπληθωριστικούς περιορισμούς. Ο ίδιος επίσης έχει ορίσει στον κώδικά του τον συνολικό αριθμό bitcoins που θα κυκλοφορήσουν έως την διακοπή της κυκλοφορίας του, την οποία επίσης έχει προσδιορίσει με ακρίβεια. 

Την λήξη του bitcoin ως τέτοιου μόνο ο δημιουργός του μπορεί να την σφυρίξει. Και ως τότε οι επιδράσεις του στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα όσον αφορά στην συγκέντρωση πλούτου από το 1% των οικονομικώς δρώντων, δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.